Nema novih mjera uštede?

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 13, 2016 |

I dalje je najaktualnija tema financiranje političkih stranaka. Prijedlog o izmjeni modela financiranja, potekao je od zastupnika Mosta, a upravo se potpredsjednik Vlade osvrnuo na odluku da se sredstva namijenjena političkim strankama, ipak neće smanjiti kako je najavljivano.

 

“Mi smo tražili amandman po kojem se mogu smanjiti financije političkih stranaka. To smo i uspjeli u prvom koraku iz razloga što je prema dosadašnjim pravilima, bilo financiranje prema kojemu su političke stranke trebale dobiti 63 milijuna kuna. Amandmanom smo to spustili na 55 milijuna kuna. Budući da je proračun usvojen, trebala se pronaći privremena mjera usklađena s proračunom. Dogovor je bio da će to biti privremeno do sljedećeg rebalansa ili novog proračuna”, istaknuo je Božo Petrov, potpredsjednik Vlade.

 

Konačan iznos namijenjen financiranju stranaka, trebao bi se spustiti na 47 milijuna kuna, što bi rezultiralo uštedom od dodatnih osam milijuna kuna. I prvi potpredsjednik Vlade, komentirao je odluku.Također, jedna od mjera štednje, ukidanje je i trajnog prava na korištenje ureda i službenog vozila bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

 

Bivšem predsjedniku Mesiću, trenutno na korištenje ostaje pravo na fizičku zaštitu, a koliko je osiguranje potrebna mjera, ovisit će o procjeni.