Ne želimo tuđi otpad!

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 28, 2015 |

Zagrebačka županija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja za gradnju Centra za gospodarenje otpadom ima suglasnost svih općina i gradova i lokalnog stanovništva.

 

Na lokaciji Tarno u Ivanić-Gradu trebao bi se dovoziti sav otpad iz Zagrebačke županije. Na zbrinjavanju otpada županija radi od 2008. godine. “Sukladno tome i odlukama županijske skupštine mi smo kroz cijelo ovo vrijeme učinili to da smo donosili niz odluka, studija, istraživanja, osnovali firmu za gospodarenje otpadom, uložili sredstva za sve dokumente koje su bili nužni da bi se odredio i definirao Centar za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.

 

Izmjenama Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2007. – 2015. godine, Vlada, kažu vraća županiju 7 godina unazad”, kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. “Tamo u samom Planu stoji Centar gospodarenja otpadom Tarno i Zagreb se treba napraviti zajednička studija izvodljivosti koja će opravdati izgradnju tih centara i u odnosu na mogućnost zbrinjavanja otpada Grada Zagreba, Zagrebačke županije i velikog dijela Sisačko-moslavačke županije”, naglasio je župan.

 

Budući da je županijski Centar za gospodarenje otpadom trebao biti u Ivanić-Gradu, pod uvjetom da se dovozi isključio otpad s područja Zagrebačke županije, novonastali uvjeti u potpunosti mijenjaju mišljenje tamošnjih stanovnika. “Sa stajališta Grada Ivanić-Grada ide se prema tome da ta naša odluka postaje nevažeća i podrška naša bilo kojem drugom konceptu osim onoga kojeg smo dogovorili za nas postaje neprihvatljiva”, kazao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

 

Centri za gospodarenje otpadom trebaju biti izgrađeni do kraja 2018.godine, što najnovijom odlukom Vlade, navodi župan, neće biti moguće. “Mi smo vraćeni unazad i moram reći da Zagrebačka županija, općine i gradovi nisu u mogućnosti to realizirati i mislim da nećemo biti odgovorni za plaćanje eventualnih penala koji bi se dogodili nakon 31.12.2015. godine”, dodaje župan. A penele će morati platiti građani. Iz županije nisu znali odgovoriti koji su im daljnji koraci, složni su u jednom – nakon toliko godina rada na Cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom za svoju županiju – ne žele tuđi otpad. Do novog dogovora, otpad će i dalje biti gorući problem.