Nautički turizam na Šolti

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 10, 2018 |

Maslinica na Šolti diči se titulom top destinacije „malom misto“ . Upravo dobivanju te nagrade uvelike je pomogla marina u ovom malom mjestu, koja nautičare iz cijelog svijeta privlači na ovaj predivan dalmatinski otok.

 

Vođeni primjerom Maslinice na Šolti su se infrastrukturnim zahvatima odlučili još više okrenuti nautičkom turizmu.Prva otočna luka nautičkog turizma na Šolti izgrađena je prije šest godina u Maslinici. Nautička luka izgrađena je na mjestu nekadašnjeg privezišta. Raspolaže s oko 60 vezova, od kojih je deset osposobljeno za vezivanje megajahti. Kompleks je to koji čine devedeset metara dug lukobran presvučen bijelim bračkim kamenom, amfiteatar – ljetna pozornica, servisni objekti i zelene površine .Marina u Šešuli imat će veći kapacitet od marine u Maslinici. U izvedbi tog projekta zamišljeno je da se krajobraz zaštiti te bi upravo iz tog razloga za njegovu izvedbu trebalo manje sredstava nego što je to bio slučaj u Maslinici .Nova Marina u Šešuli značajno bi rasteretila i samu Maslinicu koja ima stotinjak stanovnika u zimskom periodu, a ljeti ih u jednom danu bude čak i do dvije tisuće.

 

A nagrada Maslinice za top destinaciju „malo misto“ vjerojatno je tek jedna u nizu nagrada koje će u budućnosti ovakvim razvojem dobivati i ostala mjesta na otoku Šolti. Izgradnjom marine u Šešuli , uz postojeću u Maslinici , Šoltani će na vrlo maloj udaljenosti imati gotovo 140 vezova , što je najbolji pokazatelj kako se Šolta ubrzano razvija i na području nautičkog turizma.