Narodna knjižnica i čitaonica otvorena u Klisu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: prosinac 10, 2016 |

Odmah poslije vlastitog doma i radnog mjesta, knjižnica bi trebala biti treće mjesto u kojem se čovjek mora osjećati kao doma. Tako je i Općina Klis dobila svoj treći dom. U staroj austrijskoj zgradi u kojoj je nekada bila škola, sada je Narodna knjižnica i čitaonica.

 

Ono što je posebno zanimljivo je i činjenica da je Klis već imao čitaonicu, sada je opet dobio nakon čak 105 godina.
Prije tri godine se pokrenula ideja o osnivanju knjižnice i čitaonice i nakon mukotrpnog rada tu su i rezultati. Ministarstvo kulture je sufinanciralo otvaranje knjižnice sa 200.000 kuna, a Općina Klis sa 400.000 kuna. Osim što će 400-tinjak djece iz Osnovne škole sa cijelog područa Općine Klis moći u knjižnici posuđivati lektiru i oni stariji će moći puno toga naučiti o bogatoj povijesti Klisa. Povijesna važnost samog Klisa, ali i cijele općine Klis bit će revalorizirana kroz rad ustanove koja će skrbiti o građi razasutoj po udrugama i obiteljskim riznicama. Izvori narodnog knjižničarstva sežu do 1910.godine kada su osnovane dvije čitaonice u Klisu: Pučka štionica i Hrvatska čitaonica “Petar Kruzić”

 

Upravo zbog par entuzijasta došlo je do ovog trenutka, gdje je knjižnica i čitaonica u Klisu otvorena. Tako je u svom pozdravnom govoru načelnik Općine Klis, Jakov Vetma napomenuo kako su entuzijasti očuvali kulturu u Općini Klis. Ne smije se dogoditi da zaboravimo na prošlost i ovo će biti institucija koja će očuvati našu kulturu i baštinu od zaborava, za kraj je kazao Vetma.