Najhladniji splitski dan

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 7, 2017 |

Drugog dana najhladnijeg vikenda u godini Split se ujutro u 7 sati probudio na 7 stupnjeva ispod ništice. Najniža je to temperatura izmjerena u posljednje 54 godine. Iako je bura znatno oslabjela u odnosu na petak puše i dalje a meteorolozi upozoravaju da je u ovim uvjetima osjet hladnoće čak i do minus 20 stupnjeva stoga je potreban poseban oprez.

 

No, dok je u petak grad bio sablasno prazan, danas se već situacija postepeno normalizira pa smo tako u reporterskom điru gradom susreli i one najhrabrije koji su odlučili popiti kavu na Rivi ili prošetati uz more koje se mjestimično i ledilo. Nakon puna 43 dana i 98 glazbenih događanja danas je i službeno završen Božićni sajam na Rivi u okviru manifestacije Advent u Splitu. Zbog iznimno loših vremenskih uvjeta i jake hladnoće planirani glazbeni program zatvaranja uz nastup nekoliko grupa i DJ-eva je otkazan. Razmontirava se bina a vlasnici kućica koje su zatvorene mahom od četvrtka sakupljaju inventar. Državna uprava za zaštitu i spašavanje Split radi u pojačanom sastavu. Telefoni im već drugi dan zvone bez prestanka. Noćas je izbio požar u praznom stanu u Ličkoj 8 u Splitu, najvjerojatnije zbog kvara na elektro instalacijama. Vatra je planula na drugom katu starije obiteljske kuće oko 4 sata te se proširila na susjedni stan. Srećom nitko nije ozlijeđen no nastala je velika materijalna šteta. Vatrogascima je gašenje bilo otežano jer se ledila voda u cijevima. Orkanska bura rasplamsala je i požar koji je izbio na školskom objektu u Banji u Vrgorcu tako da je izgorjela do temelja. Zbog loših vremenskih uvjeta u splitskom okruženju su u prekidu katamaranske linije Split – Hvar- Vela Luka -Ubli, zatim Bol – Jelsa, Hvar – Korčula te Sumartin – Makarska i Drvenik – Sučuraj.

 

Cijela Dalmacija je ispod nule a tako će i ostati do kraja ovog vikenda. Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u subotu ujutro izmjereno je minus 23,1 Celzijevih stupnjeva, što je najniža temperatura u Hrvatskoj na vrhuncu hladnog vala. Najhladnije je bilo u Imotskiom s izmjerenih -11 stupnjeva Celzijevih.