Najezda azijskih bubamara u Zagvozgu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 29, 2015 |

U Zagvozdu se bore s najezdom bubamara! Žute, crvene i crne božje ovčice u rojevima se uvlače u stanove, kuće i vikendice. Radi se o bubamari koja je prije nekoliko desetljeća uvezena u Europu iz Azije kako bi bila “prirodni pesticid” i uništavala biljne uši, budući da ih dnevno jedu na stotine. No, pokazale su se i kao uništavači autohtonih vrsta bubamara čije ličinke također jedu. S obzirom da su otpornije od “domaćih” bubamara te se brže razmnožavaju, autohtonim vrstama prijeti izumiranje.

 

Počela je predstavljati opasnost za bioraznolikost jer jede kukce koji su potrebni u prirodi zbog ravnoteže. Može izazvati i alergije zbog čega treba biti oprezan. Bubamara je prirodno jako otporna i može prezimiti vrlo lako. Nema načina na koji se može prirodno zaustaviti jer nema prirodnog neprijatelja. Kada ih se suzbija trebalo bi ih usisati jer se na taj način može spriječiti pojava alergije koju mogu izazvati, ili pažljivo pokupiti i odnijeti ne drugo mjesto – poručuju stručnjaci.Budući da su invazivna vrsta i velik problem u Europskoj uniji, rade se projekti kojima će se pokušati smanjiti njihova populacija i daljnja invazija.