Najavljen Zagorkin muzej Gričke vještice

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 20, 2017 |

U srcu Zagreba predstavljen je projekt “Zagorkin muzej Gričke vještice”. Kroz godinu i pol bit će uređen prostor posvećen slavnom Zagorkinom ciklusu romana i svim ženama koje su bile optužene za vještičarenje. Začetnici projekta vjeruju da će muzej biti još jedna u nizu turističkih atrkacija zagrebačkog Gornjeg grada.

 

Marija Jurić Zagorka – već na spomen tog imena gotovo je nemoguće ostati ravnodušan. Prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica koja se kroz cijelu karijeru borila protiv diskriminacije u društvu. Grička vještica možda je i njezin najslavniji ciklus romana, a uskoro će dobiti muzej.

 

Vinko Grubišić, dopredsjednik Udruge Marije Jurić Zagorke: “Ja bi reko da je ovo muzej od identitetskog značaja za Zagreb i za Hrvatsku. Spaja dvije velike teme – Zagorku i Gričku vješticu. Ona je pisala koristeći povijsene činjenice, njeni slučajevi su nažalost pravi.”

 

Grička vještica je, u vrijeme kad je napisana, izlazila na kioscima i publika je bila nezasitna. Svaka adaptacija postigla je veliki uspjeh, a Nera i Siniša su se uvukli u srca svih čitatelja, što im lako polazi za rukom i danas.

 

Vinko Grubišić, dopredsjednik Udruge Marije Jurić Zagorke: “Suštinski radi se o jednoj kobnoj metafori, o progonu drugog i drugačijeg. O nečemu što se događa otkad je svijeta i vijeka, o zlu koje šeće od čovjeka do čovjeka i od vremena do vremena. Zahvaljujući ovom muzeju, i svemu što smo napravili, nadamo se da će Zagorka dobiti mjesto koje zaslužuje.”

 

Već na predstavljanju projekta vladala je nestvarna atmosfera – klasična glazba, zagrebačka Kravat pukovnija i dame u krinolinama vratili su nas u neka davno minula vremena, a isto očekujemo i od muzeja.

 

Vinko Grubišić, dopredsjednik Udruge Marije Jurić Zagorke: “Muzeološki koncept je takav da je u svjetskim razmjerima i djeluje malo pretenciozno i preuzetno, ali ljudi će dolaziti u Zagreb zbog ovog muzeja.”

 

Ovom muzeju vesele se sve generacije Zagrepčana, a i brojni turisti. Završetak radova očekuje se u idućih godinu i pol, a očekivani broj posjetitelja je 250 000 godišnje.