Najavljen štrajk radnika u zagrebačkom SC -u

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 11, 2016 |

Prije više od godinu dana, radnici Studentskog centra Zagreb pokušali su pokrenuti kolektivne pregovore kako bi očuvali radnička prava. Nakon dugotrajnih dijaloga, promijenila se i sanacijska uprava te je došlo do postupka mirenja isklapanja Ugovora. Međutim, taj isti kolektivni ugovor nikad nije stupio na snagu.

 

Obaviješteno je i nadležno Ministarstvo, Sveučilište, Vlada Republike Hrvatske kako bi došli do rješenja. Međutim, odgovora nema, stoga udruženi sindikati pripremaju industrijsku akciju. Problema u studentskom centru je mnogo, a jedino što zaposlenici žele postići Kolektivnim ugovorom je očuvanje sadašnjih radnih uvjeta.”Problemi su ti što u svakoj sanaciji Studentskog centra radnici povuku najveći teret. U prvoj sanaciji, smanjili su nam broj bodova po radnim mjestima, u ovoj su nam ukinuli topli obrok što nam je uvelike umanjilo plaće, nema dovoljno radnika u prehrani i studentskom smještaju. Uz to, u četiri godine dobili smo dva kompleta zaštitne opreme i obuće, što je premalo s obzirom na to da zakon propisuje tri kompleta i to dva puta godišnje”, istaknula je Biserka Sertić,predsjednica Samostalnih sindikata Studentskih centara Hrvatske.štrajk je najavljen za srijedu, 16. studenog, a posljedice će svakako osjetiti i studenti.

 

Ako se u međuvremenu sindikat i sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak dogovore i potpišu Kolektivni ugovor, štrajk neće biti održan.