Nacionalni program o sportu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 13, 2017 |

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport  Janica Kostelić prije deset dana imenovala je radnu skupinu, koja će u suradnji sa Središnjim državnim uredom za šport do kraja ove godine izraditi Nacrt Zakona o sportu.  Među članovima Splitskog kluba olimpijaca i Splitskog saveza športova istražili smo što bi to sve novi Zakon o sportu trebao sadržavati .

 

Splitski savez Športova i Splitski klub olimpijaca , traže prije svega izradu Strategiej razvoja sporta , pa tek onda novi Zakon o sport. Nacionalni program sporta, tvrde, mora biti temelj novog Zakona.

 

 Predsejdnici Splitskog saveza športa i Splitskog kluba olimpijca traža i veća izdvajanja za sport na razini države . Sa dosadašnji 150 milijuna kuna , za sport bi se u budućnosti trebalo izdavajati minimalno  1%  iz državnog proračuna, oko milijardu kuna.

 

Veštić i Jerkov tvrde kako bi bavljenje sportom mladima treba biti besplatno. Zalažu se za osnivanej Registra neprofitnih udruga građana u sportu , te mjihovo oslobađanje od plačanaj poreza na dobit. Moraju se uvesti , tvrede, porezne olakšice tvrtkama koje darivaju sport. Zalažu se i za zaustavljanje preranog oldaska sportaša van Hrvatske utjecajem na krovne svjetske saveze i kreiranjem novih odnosa

 

Nacionalni program o sportu , trebao bi omogućiti uvođenje tjelesnog odgoja  5 puta tjedno u osnovne i srednje škole , uz obavezno uključivanje kineziologa u rad s djecom od 1. Do 4. razreda osnovne škole. Također, potrebno je , tvrde predlagatelji novih izmjena povećati i zastupljenost žena u sportu.