Na području Jasenovca zaposleno 25 žena

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 7, 2018 |

Općina Jasenovac je u sklopu programa Zaželi- program zapošljavanja žena potpisala ugovore s 25 dugotrajno nezaposlenih žena. One će skrbiti o ukupno 200 nemoćnih osoba na području deset teško dostupnih i pretežno ruralnih jasenovačkih naselja.

 

25 žena i 200 korisnika obuhvaćeno je programom Zaželi- programom kojim se, uz zapošljavanje teško zapošljivih kategorija nezaposlenih kao što su staije žene, osigurava i pomoć u kući za samostalna i siromašna kućanstva. Program pomoći u kući provodit će se na području deset jasenovačkih naselja iduća 24 mjeseca.

“Ukupna vrijednost projekta je 4 milijuna i 300 tisuća kuna. Zaposlen je i voditelj i administrativni referent vezano uz provedbu projekta. Bilo je 40 prijava na javni oglas. Moram reći da sve žene koje su se javile imaju bar jedan od uvjeta koji su se tražili jer natječaji su bili definirani kao i kriteriji koje moraju zadovoljavati žene”, istaknula je Marija Mačković (HDZ) načelnica Općine Jasenovac.

 

Na natječaj se prijavilo 40 žena, a odabir nije bio jednostavan. “Vrlo je teško bilo između 40 žena odabrati 25, ali smatram da smo odabrali iz svih kategorija žena koje su se prijavile iz svih osjetljivih skupina da smo odabrali one koje će, smatramo, u svojim naseljima i dalje obaviti ovaj posao. Posao nije nimalo lak, on je zahtjevan i vrlo odgovoran, bez obzira kako se to nekome činilo. Zadovoljna sam što je uspjela Općina dobiti taj program i projekt i to je jedna od mjera povećanja zapošljivosti na području općine Jasenovac kojem težimo jer smo i prije toga imali  javne radove na kojima je zaposleno 46 radnika, evo sada, ponovno 25 žena radit će na ovom projektu”.

 

Zaposlene žene će, uz redovitu plaću čiji su iznos odredili Ministarstvo rada i Općina Jasenovac, dobiti još neke pogodnosti. “Osim toga, dobit će i određene putne troškove i moram reći da je programom definirano da će dobiti prijevozno sredstvo- bicikle i da će, osim toga, za potrebe svoga rada, za svakog korisnika dobiti jednu košaricu od 200 kn, dobit će gotove potrepštine, higijenske potrepštine kako bi mogle što bolje obaviti posao u pojedinom domaćinstvu. U tijeku je javna nabava za te potrepštine koje, nakon javne nabave, bit će svaki mjesec isporučivane prema korisnicima projekta”.

 

Jedna od žena koje su dobile priliku za redovne prihode je i Jasenka Jurić iz Višnjice. “Sretna sam što sam dobila posao. Nešto slično sam već radila, imam iskustva i sa svojim starim roditeljima, pa mislim da….ne bojim se uglavnom posla”.

 

Program Zaželi financira se iz Europskog socijalnog fonda, a njegovom bi se realizacijom stopa nezaposlenosti u područjima u kojima je ona viša od hrvatskog prosjeka, pa tako i u općini Jasenovac, trebala znatno smanjiti.