Na donatorskoj večeri prikupljana sredstava za samostan Plehan

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 13, 2018 |

U Zagrebu je upriličena donatorska večer na kojoj su se prikupljala sredstva za izgradnju najznačajnijeg vjerskog i kulturnog centra u Bosanskoj Posavini, franjevačkog samostana sv. Marka Evanđeliste Plehan. Plemenitom cilju, uz dužnosnike iz BiH, odazvali su se i premijer RH i gradonačelnik Zagreba.

 

 

Franjevački samostana sv. Marka Evanđeliste – Plehan od posebnog je povijesno-kulturnog značaja za cjelokupan hrvatski narod Bosne i Hercegovine. U Zagrebu je organizirana donatorska večer na na kojoj su se prikupljala sredstva za obnovu samostana i izgradnju najznačajnijeg vjerskog i kulturnog centra u Bosanskoj Posavini.

 

 

“Nažalost na Plehanu samostan nije izgrađen, nije ni crkva dovršena, nažalost sredstava nema. Zato sam i podupro ovu donatorsku večer” objasnio je Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski kardinal.

 

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, objasnio je: “Naša katolička crkva ima jednu svoje posebno mjesto i vrijednost. Ovih dana je tema demografija i sve ono što se veže za to, a bez katoličke crkve to će ići teško. A Plehan je ostao otprilike kao samostan još od 90-ih godina kao samostan u ratnom stanju kakav je bio nakon tih ratnih događanja. Nešto smo pokušali malo zamolit da imamo određene aktivnosti, ali u dogovoru s gvardijanom, a potom i s našim uzoritim kardinalom procjena je bila da to treba oživiti, jer jednostavno Plehanski samostan svjedoči našu tradiciju, našu kulturu, našu baštinu.”

 

Svojom prisutnošću plemenitu inicijativu podržali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kao i mnogi prijatelji Bosanske Posavine i ljudi dobre volje.

 

Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade RH, istaknuo je: “Snaga potpore ovome projektu i općenito suradnji s BiH, čini još snažnijom, pogotovo nakon što je gradonačelnik dao signal – to sad treba pomoći. Ured za Hrvate izvan Hrvatske kontinuirano daje podršku brojim projektima razvojnoga, kulturnoga karaktera, vjerskog karaktera u Bosni i Hercegovini.”

 

“Znate zašto ćemo mi ovo napraviti? Izbora nema u Hrvatskoj brzo, i mi koji smo ovdje u Hrvatskoj idemo pare skupit. Ti, Dragane, koji si u izbori nemoj dati ništa! A mi ćemo iz Hrvatske to isfinancirati!” rekao je Milan Bandić (365RIS), gradonačelnik Zagreba.

 

Franjevački samostan Plehan udaljen je desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je potpuno uništen početkom rata. Prikupljenim sredstvima, uz novu crkvu, izgradit će se i muzejsko-galerijski prostor, župni ured, te zvonik.