Muzejska ruta Banovinom za Noć muzeja

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 20, 2018 |

Nakon organizacija Noći muzeja 2016. i 2017. u Hrvatskoj Kostajnici te prve Noći muzeja u Glini 2017. manifestacija se ove godine širi na cijeli prostor Banovine. Pod nazivom Muzejska ruta Banovinom bit će održana u Petrinji, Glini, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici.

 

Za inicijativu i organizaciju ove Noći muzeja odgovorni su volonteri Društva Terra banalis, koji će 26. siječnja, u ovogodišnjoj Noći muzeja, programom Muzejska ruta Banovinom povezati te gradove. Društvo je osnovano 2015. a okuplja entuzijaste, znanstvene, kulturne, prosvjetne djelatnike koji su zainteresirani za povijest i kulturnu baštinu Banovine, kaže Sanja Lončar, predsjednica Društva Terra banalis. Iako na Banovini nema muzeja to nije bila zapreka kako bi se počelo s akcijama koje će jednog dana naći svoje mjesto u muzeju, ističu u Društvu Terra banalis. Program Noći muzeja počet će u Petrinji svečanim postrojavanjem povijesnih postrojbi 1. i 2. banske pukovnije a bit će tu i raznih izložbi. Među njima i izložba Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija, posvećena Vojnoj krajini. Autorica izložbe Nataša Štefanec ističe kako je Vojna krajina na ovim prostorima egzistirala četiri stoljeća i ostavila je veliki trag na baštinu ovoga kraja, na mentalitet, na demografsku i vjerske strukture na ovim prostorima, pogotovo traga u urbanom krajoliku. Dio događanja u Noći muzeja, a koja će se moći obići tijekom muzejske rute Banovinom bit će održan i u Srednjoj školi Glina, u Hrvatskoj Kostajnici bit će postavljena izložba Kulturni krajolik Zrinska gora a ove godine Noći muzeja po prvi put će se pridružiti i Topusko. Događanja će u Noći muzeja bit će vremenski usklađena kako bi ih posjetitelji, za koje će biti osiguran i prijevoz autobusom, mogli sve obići.