Most u Splitu otvara socijalnu samoposlugu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 31, 2015 |

Početkom lipnja hrvatski Sabor donijet će odluku kojom trgovački lanci neće morati plaćati PDV na donacije, tj. povećat će se broj donirane hrane i potrebština za ljude kojima je pomoć u ovim kriznim vremenima potrebna, a u Splitu se 4.svibnja otvara prva Socijalna samoposluga, koja će višestruko profitirati od takve saborske odluke, a time i njihovi korisnici, najugroženiji članovi našeg društva.

 

Udruga Most je uz pomoć Grada Splita dobila prostore u Gundulićevoj ulici u kojima će se otvoriti prva Socijalna samoposluga u gradu pod Marjanom.Nije riječ o prvoj samoposluzi ovog tipa u Hrvatskoj, jer ih se već na desetke otvorilo diljem Hrvatske. Kriza, nezaposlenost i neimaština su napravili svoje i najugroženijma članovima našeg društva je pomoć neophodna.

 

Samoposluga će biti otvorena prvi tjedan u mjesecu, točnije 5 radnih dana, dok će se preostalih 25 prikupljati pomoć u vidu donacija namirnica i potrebština. Također samoposuga će otvoriti svoja vrata van ugovorenog vremenskog okvira, u slučaju kriznih i hitnih situacija.

 

Oko 5000 ljudi u gradu Splitu živi na rubu egzistencije, ali interes za korištenja usluga socijalne samposluge iskazali su građani iz cijele Splitsko-dalmatisnke županije.

 

Iako u današnje vrijeme nije sramota činjenic ako je osoba siromašnog statusa, predrasude ipak čine svoje.

 

Postignut je dogovor s velikim trgovačkim lancima s splitskog područja u vidu donacija, ali i svaka osoba koja je željna pomoći u vidu donacija hrane i potrebština je više nego dobrodošla.

 

Resorno ministarstvo ali i odjel koji se bavi problematikom beskućnika u Hrvatskoj, trebali bi iskazati više interesa za projekte ovakvog tipa, ali i više se involvirati u cijelu priču.

 

U lipnju 2015 godine Hrvatski Sabor će donijeti odluku koja će uvelike pomoći trgovcima koji žele donirati hranu i potrebštine, ali su bili spriječeni zbog nameta.

 

Neće biti dovoljno ušetati se u socijalnu samoposlugu i uzeti ono što vam je potrebno. Svaki korisnik proći će rigoroznu provjeru prije dobivanja dozvole da koristi usluge socijalne samoposluge. Na taj način, iz Mosta ističu, sprječava se zloupotreba i varanje, što su već doživjeli par godina ranije.

 

Socijalna samposluga otvorit će svoja vrata 04. svibnja u Gundlićevoj ulici 52 u sklopu proslave Sv.Dujma, zaštitnika Grada Splita. Iz Mosta ističu da su se odlučili na taj dan kao zahvalu Gradu, što im je ustupio prostore koje koriste i što su im velika podrška i partner u ovim krzinim vremenima, kada je svaka pomoć, pa i ona najmanja više nego dobrodošla.