Most Trogir – Čiovo kasni, ugrožen EU novac

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 21, 2016 |

Hoćemo li izgubiti 200 milijuna europskih kuna zbog kašnjenja u izgradnji mosta Trogir – Čiovo?! Još uvijek je neizvjesno. Rokovi su već probijeni, a resorni ministar Oleg Butković se nada kako će se ipak uspjeti uhvatiti.

 

Unatoč uvjeravanju odgovornih da će se do kraja listopada ove godine završiti izgradnja novog mosta kopno – otok Čiovo, ukupno vrijednog 200 milijuna kuna, za kojeg je 85 posto potrebnog novca osigurano iz Europske unije, to se neće dogoditi.

 

Iako je rok “probijen”, u Hrvatskim cestama, koje su nositelj investicije, tvrde da to neće onemogućiti povlačenje novca iz EU fondova do kraja godine, jer je napravljena “modifikacija operativnog programa”.

 

No, kašnjenje nije jedini problem koji muči most Trogir- Čiovo. Nedavno je u javnost procurio podatak kako je most loše projektiran, odnoso kako je prenizak, te kako bi ga za većih plima more moglo potapati.

 

Ukoliko i kada se dovrši most će biti dugačak 521 metar i širok 13 metara. Imat će 15 stupova, od kojih će dva pridržavati pokretni dio mosta i u kojima će biti ugrađena oprema za pokretanje. Na izgradnji mosta Trogir – Čiovo trenutačno radi više od 120 radnika. Riječ je o trenutano najvećem gradilištu u Hrvatskoj.