Montažno-demontažna barijera kao štit od poplava

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 8, 2016 |

U koordinaciji sa Sisačko-moslavačkom županijom generalni direktor Hrvatskih voda posjetio je Hrvatsku Kostajnicu kako bi se iznašle mogućnosti zaštite od poplava na području Pounja a prvenstveno same Hrvatske Kostajnice. Rješenje za grad bit će montažno-demontažna barijera za zaštitu od poplava, jedinstven projekt u Hrvatskoj. Tako bi višegodišnji problem nemogućnosti gradnje nasipa uz obalu Une u Hrvatskoj Kostajnici, zbog čega je taj gradić za visokog vodostaja Une redovito bio pod vodom, konačno trebao biti riješen.

 

Rješenje se vidi u gradnji nižeg nasipa, ističe Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, kao i montažno-demontažne barijera za zaštitu od poplava koja će biti postavljena na nasip a gradit će se u dužini od gotovo kilometra. Hrvatske vode, Županija i Grad Hrvatska Kostajnica zajednički će raditi na projektu a očekuje se kako bi kroz dvije godine počela i gradnja. Razgovaralo se i o drugim problemima koje donose visoki vodostaji Une, prvenstveno plavljenju državnih cesta u Pounju, koji će se rješavati u koordinaciji sa Županijom i Hrvatskim cestama.