Moja priča o Bosni

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 12, 2017 |

“Moja priča o Bosni” dokumentarna je priča o Amiru Rekezu, kojeg je 90-tih početak rata zatekao kao mladog oficira jugoslavenske narodne armije u Bosni i Hercegovini. Prilikom predstavljanja premijere filma koja je održana u Novinarskom domu u Zagrebu, predstavljena je i inicijativa grupe građana iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Slovenije za nominaciju Amira Rekeza za Nobelovu nagradu za mir sljedeće godine. “Moja priča o Bosni” osobna je priča Amira Rekeza. Priča o, kako kažu autori filma Domagoj Margetić, Miroslav Mitrovič i Edin Nijemčević, dječaku koji je postao vojnik i vojniku koji je ostao čovjek. Nakon što mu je jedan prijatelj, nekoć srpski oficir iz jugoslavenske narodne armije spasio život, Amir se stavio na raspolaganje armiji Bosne i Hercegovine. Kasnije kao njihov časnik bio je raspoređen na područje Goražda. U trenutku kada je njegova jedinica dobila naredbu da “očisti” obližnje selo Bučije od srpskog stanovništva, Amir Reko odbio je poubijati civile koji su živjeli u tom selu. No to nije cijela priča.

 

“Samo par dana ranije srpske jedinice su u selu Gudelj pokraj Foče počinile zločin nad njegovom obitelji. Dva dana kasnije, Amir je praktički u situaciji da se sa svojom jedinicom, koji su isto činili vojnici kojima su nad članovima njihovih obitelji počinjeni zločini, Amir je bio u situaciji da se osveti za taj zločin. Međutim odbio je to učiniti”, navodi Domagoj Margetić, suautor filma.

 

Dokumentarni film osobna je priča Amira Rekeza o njegovom djetinjstvu, odrastanju, ratu te ponovnom dolasku u Bosnu i Hercegovinu mnogo godina poslije.
“Naravno da mi je jako drago što su moji prijatelji mislili da ta priča zaslužuje pažnju da se napravi jedan takav film, i bit će mi drago da vidim film, a i bit će mi drago da taj film ostavi onu poruku zbog čega je i napravljen”, rekao je Amir Reko, glavni protagonist filma.

 

Amir Reko skromno ističe kako svoju priču vidi kao jedan od primjera kako je pomirenje, suživot, razumijevanje moguće.
“Ja znam da je to ponekad teško, pogotovo je teško ako sami doživite zločin, ako vam netko pobije najdraže, jako je teško, ali to je jedini put”, rekao je Reko.
Dokumentarni film “Moja priča o Bosni” premijerno je prvo prikazan u Zagrebu. Film je 3 mjeseca sniman na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini, a u stvaranju filma sudjelovala je ekipa iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Amirova priča ponovno nas upozorava na neke vrijednosti od kojih smo možda odustali, a to su ljudskost, pomirenje, povjerenje među ljudima, zajednički život i suživot. Zato ne čudi njegova nominacija za Nobelovu nagradu za mir od strane grupe intelektualaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Slovenije za 2018. godinu.