Moguće izmjene Mreže javne zdravstvene službe

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 2, 2015 |

Ministarstvo zdravlja dostavilo je jedinicama lokalne uprave i samouprave prijedlog Izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe. O njemu se županije trebaju očitovati kako bi se zajednički došlo do konačnog i optimalnog rješenja.

 

Naime, jedinice lokalne uprave i samouprave su najrelevantnije izraziti svoje potrebe, sukladno potrebama stanovništva, specifičnostima geografskog područja ili saznanjima o osiguranoj infrastrukturi koja odstupa od administrativnih podataka, a sve zajedno posebno uvažavajući dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite na svom području.

 

S druge strane administrativni pristup, koji je koristilo Ministarstvo zdravlja, uzima u obzir opredijeljenost osiguranih osoba za već ugovorene timove, kao i činjenicu da se osigurane osobe opredjeljuju za liječnike i izvan mjesta svoga prebivališta.

 

Treba naglasiti kako je administrativni pristup, između ostalog, primjenjen zbog zahtjeva županija da se u pojedinim mjestima ukinu ordinacije, a povećaju u drugima, što je Ministarstvo zdravlja u prijedlogu i uvažilo, kako bi se na optimalan način uredilo pitanja zdravstvene zaštite, poručuju iz ministarstva.

 

Kada Ministarstvo zaprimi mišljenje i prijedloge jedinica lokalne uprave i samouprave, stvorit će se kompletna slika o potrebama zdravstvene zaštite na lokalnim područjima. Glavni kriterij koji će se uzeti u obzir pri usvajanju prijedloga je zadržavanje postojećih, odnosno unaprjeđenje zdravstvenih standarda što je u skladu s ciljevima Ministarstva zdravlja.

 

U tom pogledu kritike o smanjivanju broja liječničkih ordinacija i nedostupnosti zdravstvene zaštite u budućnosti, u potpunosti ne stoje, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.