Mjere suzbijanja zlatne žutice

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 12, 2017 |

Zlatna žutica svrstava se među najopasnije bolesti vinove loze u Europi. U vinogradima ju brzo širi američki cvrčak, a ukoliko se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, poprima razmjere epidemije uzrokujući gubitak uroda i propadanje zaraženih trsova.

 

“Simptomi zlatne žutice ne mogu se vidjeti sada nego će se vidjeti krajem lipnja i do kraja vegatacij na način da se u samoj vinovoj lozi lostovi uvijaju prema unutrašnjosti. To je karakterističan simptom, listovi dobiju kopljast izgled, kod bijelih sorata on požuti, dok kod onih crvenih sorata dobije crvenu boju”-rekla nam je Vesna Bradić iz Savjetodavne službe BBŽ.  Zbog intenzivnog širenja zlatne žutice, Ministarstvo poljoprivrede propisalo je Naredbu o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanja te bolesti. Prvo tretiranje provest će se upravo ovih dana I na području Bjelovarsko-bilogorske županije.Početkom srpnja obavit će se drugo, a u slučaju da se na žutim ljepljivim pločama primjeti više od 4 odrasla američka cvrčka, uslijedit će I treće tretiranje u kolovozu-dodala je Bradić.

 

Treba reći i kako su posjednici vinograda obvezni tijekom vegetacije provoditi vizualne preglede vinove loze. U slučaju primjećenog problema u svom ili susjednom vinogradu, dužni su izvjestiti fitosanitarnog inspektora.