Mjere Bjelovarsko-bilogorske županije za zapošljavanje liječnika

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 11, 2018 |

Kao prva u Hrvatskoj, Bjelovarsko-bilogorska županija uvodi trajne mjere potpore za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u svojim zdravstvenim ustanovama. Riječ je o projektu “Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava-liječnike i medicinsko osoblje” koji će se provoditi tri godine. Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije: “Te mjere su predviđene u tri stupa. Prvo je subvencioniranje kamata na stambene kredite koje ćemo ponuditi našim liječnicima koji misle raditi na području županije i živjeti kod nas. Tu je i subvencioniranje troškova podstanarstva te troškova stručnog usavršavanja i doškolavanja za liječnike i medicinsko osoblje”.

 

Za provođenje tih mjera u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije predviđeno je milijun kuna na godinu, dodao je župan Bajs:”Mi ćemo svima onima koji će ući u taj sistem omogućiti da u bilo kojem trenutku od otvaranja javnog poziva mogu iskoristiti svoja prava”. Ovaj će projekt pomoći i zapošljavanju novih liječnika u Općoj bolnici Bjelovar. Trenutno ih radi gotovo 140, no to je nedovoljno. Ali Allouch,ravnatelj Opće bolnice Bjelovar: “To su nadljudski napori pružaju da osiguramo sustavu kvalitetu i usluge”.  U nedostatku liječničkog kadra angažiraju se i liječnici u mirovini. BBŽ trenutno provodi brojna ulaganja u zdravstvene ustanove na svom području. Investicije u tehniku, opremu i zgrade, poput one u OB Bjelovar doseći će više od 200 milijuna kuna, no sve to ne znači puno bez dovoljnog broja zaposlenih liječnika i medicinskog osoblja.