Ministrica kulture u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 14, 2017 |

Više od polovine zaštićenih kulturnih vrijednosti Hrvatske na području je Splitsko-dalmatinske županije, zbog čega ona ima status metropolitanske županije. Tvrđava Klis, Salona, Šuplja crkva, Pustinji Blaca, stoga su bile samo neke od tema i programa o kojima je sa splitsko-dalmatinskim županom i solinskim gradonačelnikom danas razgovarala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

 

Županija splitsko-dalmatinska iz proračuna godišnje izdvaja 8 milijuna kuna za kulturu i osnivač je tri ustanove – Centar za kulturu Brač, Muzej hvarske baštine i Muzej Cetinskog kraja. Niz je još projekata i manifestacija koje podupire Županija a kako još bolje upravljati svekolikim kulturnim dobrom uz ravnopravnije sudjelovanje građana u kulturi i umjetnosti, teme su o kojima se danas razgovaralo s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i njenim suradnicima. Ministrici je izložena ideja o spajanju Muzeja cetinskog kraja i Franjevačkog muzeja u Sinju.Razgovaralo se i o vraćanju nacionalnog statusa Splitskom ljetu. Ministrica je nakon posjeta sjedištu Županije bila i u Solinu, čiji se stanovnici pitaju zbog čega nemaju muzej u kojem bi prezentirali svoju glasovitu baštinu. Ministrica kulture se ovom prigodom sastala i sa nadbiskupom splitsko-makarskim, mons.Marinom Barišićem.