Ministar Kujundžić u posjetu KBC Split

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 14, 2016 |

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je obišao Klinički zavod za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC Split na Križinama, te otvorio MSCT dijagnostiku. Prvi je to takav uređaj u bolnici Križine, a treći u KBC Split, opterećenim brojnim problemima od zastarjelih uređaja pa nedostatka liječničkog i medicinskog osoblja.

 

Iako će u prosincu KBC Split biti bogatiji i za još jedan takav dijagnostički uređaj, to ipak neće smanjiti liste čekanja zbog nedostatka stručnog kadra. Splitskom kliničko bolničkom centru je odavno nužan još jedan uređaj za magnetsku rezonanciju, lista čekanja primjerice za magnetsku rezonancu mozga u Splitu je oko 400 dana. Redovna cijena magnetske rezonancije mozga u privatnom sektoru je 1 600 kuna, svaki sljedeći segment 800. Novi MSCT uređaj u bolnici Križine je jedan od najsuvremenijih na svijetu, a uskoro će na Firulama u funkciju i drugi takav 128-slojni uređaj. Vrijednost svakoga je uređaja 4 i pol milijuna kuna. Za redoviti pregled CT-om čeka se u prosjeku oko godinu dana.Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja svjestan je važnosti ovog uređaja, no problema na leđima splitskog KBC a je niz.

 

Uprava KBC Split je ministru predočila sve nagomilane probleme. Spremna je i detaljna analiza, no Hrvatska je siromašna zemlja, ističe ravnatelj Jurić pa će vidjeti što se da napraviti prema raspoloživim sredstvima. Obećanja nikakvih nema, no ministrovo razumijevanje – imaju.