Ministar branitelja najavio novi Zakon o braniteljima

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 30, 2017 |

Jedan od temeljnih cijeva Ministarstav hrvatskih branitelja je rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata. Ministar Tomo Medved za svog nedavnog posjeta Splitu  naglasio je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1541 nestalom osobom u Domovinskom ratu te posmrtnim ostacima 421 stradale osobe. Najveći udio među nestalim čine osobe nasilno odvedene i nestale na području Hrvatskog Podunavlja 1991. godine,  gdje je, prema službenoj evidenciji Uprave za zatočene i nestale, još uvijek nepoznata sudbina i mjesto ukopa 567 nestalih i smrtno stradalih.

 

Stoga će Ministarstvo uskoro i u Splitu po uzoru na Vukovar osnovati Ispostavu za zatočene i nestale hrvatske barnitelja.

 

Temeljna zadaća ove Ispostave, bit će prikupljanje saznanja o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama te provedba terenskih aktivnosti koje čine okosnicu djelovanja Uprave za zatočene i nestale.

 

Uz ovaj ministar Medved kao najveći problem istiće to što u Hrvatskoj još uvjek 82 tisuće branitelja nema riješen socijalni status.  Stoga je  njegovo ministarstvo u siječnju započelo provoditi socijalne mjere kojima se nastoji ublažiti ovaj  problem.

 

Čitav niz novih mjera koje bi trebale ići na ruku hrvatskim braniteljima nići će se u novom Zakonu koji bi uskoro, najavljuje ministar, trebao ići u javnu raspravu

 

Ispostava Ministarstva branitelja u Vukovaru osnovana je početkom mjeseca svibnja.