Melanom

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 21, 2018 |

Rak kože najčešći je oblik raka, međutim, nisu svi oblici ove bolesti smrtonosni. Melanom je najpoznatiji oblik raka kože. Njegova opasnost leži u kasnom otkrivanju, što u 80 posto slučajeva završi smrću.

 

Županijska liga protiv raka stoga svake godine organizira besplatne preglede madeža i kože na Bačviccama uoči početka ljeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od melanoma na svijetu  godišnje umire 41 .000 osoba. Prema podacima hrvatskog Registra za rak od 1968. do 1995.  smrtnost se od melanoma povecala za 310 posto.  Redovi su uvijek dugi za ovaj besplatan pregled, nema uputnica nema naručivanja. Splićani znaju pravila ponašanja za sunčanje, no ipak, mnogi se prema zdfravlju odnosne loše. Prevencija je zato ovdje vrijedna života. Osim onoga da se na sunce ne ide od 11 do 16 sati , na sunce možete i bez zaštite ali maksimalno 15 minuta. To je i vrijeme dovoljno da si priskrtbite vitamin De. Izbjegavajte solarij jer povisuje rizik za 74 posto. Naravno, za duži boravak na plaži, ni slučajno bez kreme.  Melanom je maligni tumor koji se može razviti unutar već postojećeg madeža u 30 posto slučajeva. Kad se dijagnosticira u ranoj fazi liječenje je moguće kirurškim zahvatom, no ako je ustanovljen u kasnijoj fazi, može dovesti do širenja na unutarnje organe i završiti lošom prognozom.