Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 10, 2018 |

Okupiti sve relevantne aktere s područja civilne zaštite kako bi se raspravljalo o novom unaprijeđenom Mehanizmu Unije, uspostavi mehanizma rescEU, kao i o postignućima lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Bio je to cilj konferencije „Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana“ u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko održane u Splitu.

Čak 90 % građana Europske unije, u posljednjem istraživanju, izjasnilo se kako je važno da EU pomaže u koordiniranju odgovora na katastrofe. Njih 81 % smatra da je koordinirano djelovanje EU-a učinkovitije. Potreba za osnaživanjem kroz udruživanje dodatno se nametnula nakon što smo posljednjih godina posvjedočili učestalim prirodnim katastrofama.  Samo je 2017. više od 200 ljudi poginulo u prirodnim katastrofama u Europi, a izgorjelo je i više od milijun hektara šuma.  Odgovor na izazove sigurnosti kroz sustav civilne zaštite trebao bi dati novi europski program recEU. Riječ je o programu koji predviđa korištenje kanadere, posebnih crpki za vodu, timova za potragu i spašavanje, poljske bolnice i timove hitne pomoći. Oni će biti nadopuna nacionalnim resurscima svake zemlje članice Europske unije, a njima će upravljati Europska komisija. O svemu tome danas se govorilo u Splitu na posebnoj konferenciji  kojoj je sudjelovao i povjerenik Europske komisiej za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, Christos Stylianides.

Konferencija nije slučajno održana u Splitu, u srcu Dalmacije. Naime, riječ je o području koje s Bosnom i Hercegovinom, odnosno Jugoistočnom Europom dijeli 1.000 kilometara granice. Opasnosti su brojne, a među ostalima u ovaj projekt implementirana je i opasnost od nuklearne katastrofe.

Sve glasnije se govori o odgovornosti i solidarnosti, bez obzira radi li se o suradnji iz područja obrane, suočavanja s migrantskim krizama ili o humanitarnim katastrofama, odnosno o svemu onome s čim se Hrvatska suočavala prošle godine, istaknuo je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

Christos Stylianides, povjerenik EK za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama je kazao:“ Zajednička obveza svih članica Europske unije je suočiti se sa svim izazovima koje pred nas stavljaju sve vrste prirodnih katastrofa, od poplava i potresa, preko šumskih požara do epidemija. Vrlo sam zahvalan hrvatskoj Vladi što podupire ovu inicijativu i što aktivno sudjeluje u projektu“.

Od uspostave Mehanizma Unije za civilnu zaštitu 2001. praćeno je više od 400 katastrofa te je zaprimljeno gotovo 250 zahtjeva za pomoć. Mehanizam je moguće aktivirati kao odgovor na prirodne katastrofe i katastrofe koje je uzrokovao čovjek, ali iz njega se podržavaju i prevencija i pripravnost na katastrofe. Kako je Hrvatska vrijedan partner u području civilne zaštite povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama više je puta ponovio.

Christos Stylianides ističe:“ U razgovoru s ministrom zaključio sam kako imamo isti cilj, a to je zaštiti naše građane. To je srž projekta  rescEU. Moram uvišestručiti naše napore da projekt bude implementiran do kraja ove godine“.

Mehanizam Unije za civilnu zaštitu trenutačno se temelji na volonterskom sustavu putem kojeg EU usmjerava volontersku pomoć zemalja sudionica u zemlju koja je zatražila pomoć. Mnogo se različitih katastrofa dogodilo 2017.godine. No, osim na prirodu i ljude, katastrofe ozbiljno utječju i na gospodarstvo.  Od 1980., osim ljudskih žrtava, države članice EU izgubile su više od 360 milijardi eura zbog posljedica vremenskih nepogoda i ekstremnih vremenskih uvjeta.

TStylianides,dodaje:“ Moramo nešto razjasniti – solidarnost ide uz odgovornost. Kroz projekt rescEU mi možemo osnažiti prevenciju i biti bolje pripremljeni kako bismo bili što učinkovitiji kada do katastrofe dođe. RescEU jest sigurnosna mreža ali kroz ovaj projekt možemo povećati stupanj naše pripremljenosti, odnosno osnažiti mehanizme prevencije svih vrsta prirodnih katastrofa u svim zemljama članicama Europske unije“.

U sklopu konferencije  „Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana“ u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko održana su i dva panela, „Šumski požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2017. godini“ i „Lokalne organizacije civilne zaštite u Hrvatskoj – Potpora Mehanizma civilne zaštite Unije u trećim zemljama“. Nakon konferencije njezini sudinici posjetili su Vatrogasno operativno zapovjedništvo u Divuljama, gdje je upriličen prikaz opreme i tehnike žurnih službi.