Međunarodni istraživački dan za srednjoškolce na FESB-u

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 19, 2018 |

Pedesetak splitskih srednjoškolaca na jedan dan je bilo znanstvenicima. Na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, u sklopu Međunarodnog istraživačkog dana za učenike, iskusili su znanstveno istraživački proces u fizici elementarnih čestica.

 

Povodom “Međunarodnog istraživačkog dana za učenike” znanstvenici i profesori s FESB-a, organizirali su prigodan sadržaj za splitske srednjoškolce ,te im barem na jedan dan omogućili da postanu znanstvenicima , odnosno studentima. Splitski srednjoškolci  imali su priliku na jedan dan iskusiti znanstveno istraživački proces u fizici elementarnih čestica. Učenici su ovom prilikom analizirali produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru i putem video konferencije zajedno ih interpretirali sa znanstvenicima na CERN-u i đacima u Firenci, Istanbulu i Tbilisiju.  Zanimljivo je da učenici u podacima koje analiziraju mogu ponovno otkriti Higgsov bozon. Veliki interes pokazali su učenici za ovaj događaj, a samo su oni najbolji mogli i prisustvovati  predavanjima i grupnom radu. Sami su provodili mjerenja i dolazili do rješenja ,a  profesori znanstvenici su bili ti koji su im davali smjernice i instrukcije.

 

Ove godine u periodu od 15. veljače do 28. ožujka oko 13 000 učenika širom svijeta  posjetit će 215 obližnjih sveučilišta i sudjelovati u istraživačkom danu za učenike iz područja fizike elementarnih čestica.