Međunarodni dan starijih osoba

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 1, 2015 |

Više od milijun osoba u Hrvatskoj starije je od 60 godina, a upravo njima Ujedinjeni narodi posvetili su prvi dan listopada kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine obilježava se po 25. put. Ovaj dan u Splitu je obilježila Udruga Mi, pod motom “Da zrele godine budu zlatne godine“.

 

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

 

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Upravo zato sve generacije, moraju biti zahvalne što postoje ovakve udruge koje pružaju razne usluge starijim, nemoćnim , teže pokretnim osobama na području grada Splita.

 

Svakodnevna dostava ručka, pomoć u kući, održavanje osobne higijene, prijevoz do liječnika i drugih ustanova, druženje, savjetovanje te razni zdravstveno – rekreativni, animacijski i edukacijski programi. Sve to osobe treće životne dobi mogu dobiti od nesebičnih volontera i članova udruge.

 

Ono što se posebno napominje je poštovanje mladih prema starijim članovima društva. Ovo je ujedno i poziv mlađim generacijama da uljepšaju starost onima s kojima se možemo nasmijati i od kojih možemo mnogo naučiti.

 

Poštovanje i pažnja su dovoljni za uljepšati nekome dan, a pogotovo onima koji sa godinama, nažalost u ovom društvu postaju neprimjetni. Što da je ta osoba Vaša mama ili tata, ili jednoga dana Vi, kako bi voljeli živjeti svoju starost tako je pokušajte nekome drugome osigurati. I mali znaci pažnje sz dovoljni.