Međunarodni dan mladih

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: kolovoz 12, 2017 |

Međunarodni je dan mladih. Iako se ove godine obilježava pod temom Mladi grade mir, bila je to prilika za iskazivanje svih problema s kojima se suočavaju mladi, od stručnog osposobljavanja ,loše uređenog sustava studentskog i učeničkog rada pa sve do socijalne isključenosti. Poslana je i temeljna poruka – mladi bi trebali biti oni koji govore, a ne oni o kojima se govori, stoga su svi pozvani da se priključe kampanji Vrijedim više.

 

Međunarodni dan mladih protekao je u znaku upozorenja javnosti na probleme s kojima se mlade osobe, bilo studenti , bilo učenici suočavaju tijekom školovanja, ali i kasnijeg pronalaska na tržištu rada. Promjene na bolje itekako su nužne, stoga je pokrenuta i javna kampanja Vrijedim više, koja ima za cilj pozvati sve građane i utjecati na poboljšanje politika zapošljavanja i bolje budućnosti za mlade. ” Ono što smatramo glavnim problemom je da su mladi ignorirani prilikom donošenja odluka iako imaju nekakva znanja i mogućnosti gdje mogu doprinijeti kvalitetnijim i boljim rješenjima. Upravo zbog toga postoji i inicijativa “Vrijedim više” gdje želim pozvati sve mlade , ali općenito sve građane da se priključe” rekao je Josip Miličević , predsjednik Mreže mladih Hrvatske . Iskorištavanje mladih kao jeftine radne snage, povećani troškovi života mladih, nejednaka primjena temeljni prava prema različitim društvenim skupinama, samo su neki od problema koji se moraju iskorijeniti. Upravo zbog previsokih troškova života, a premale studentske ili učeničke zarade, većina mladih u Hrvatskoj i dalje stanuje s roditeljima. “Naime, već kod sustava studenskog i učeničkog rada možemo vidjeti svoje vrsno iskorištavanje mladih koji su ovdje, sudjeluju kao nekvalificirana i jeftina snaga. Oni ne posjeduju formalne kvalifikacije, a njihova brojnost i njihova potreba za radom ih čine uvijek zamjenjivim i uvijek dostupnima poslodavcima. Minimalni troškovi koji poslodavci imaju , oni koji zapošljavaju studente omogućavaju tim poslodavcima da otpuste svoje dosadašnje radnike i da zapošljavaju jeftinije studente “istaknuo je Karlo Držaić, Studentski zbor Filzofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Mladi koji imaju status redovnog studenta imaju pravo na usluge student servisa, to jest mogu podizati studentski ugovor kako bi mogli raditi kod poslodavca. No, često se studenti , a i učenici pronađu u neugodnim okolistima kod isplate plaće.

 

Zbog navedenih problema, najavljen je i prosvjed koji će biti održan prvog dana jesenske sjednice zasjedanja Sabora , gdje će se poslati poruka kako mladi zaslužuju kvalitetnije i sigurne poslove koji bi im omogućili dostojanstven život.