Međunarodna filmska konvencija u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 29, 2016 |

U Splitu se održava Međunarodna filmska konvencija, koju organizira Javna ustanova RERA u okviru projekta ADRIAwealth u sklopu  IPA Jadranske prekogranične suradnje. Glavne teme konvencije su osnivanje Filmskog ureda u Dalmaciji, kreativne industrije kao pokretač gospodarskog rasta te međunarodna suradnja mladih filmaša.

 

U Splitu i na Klisu se u organizaciji Javne ustanove RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije održava trodnevna Međunarodna filmska konvencija. Cilj joj je promicati uloge kreativnih industrija, s naglaskom na filmsku, u razvoju i promociji održivog turizma kao pokretača gospodarskog rasta.Konvencija se održava u okviru projekta AdriaWealth koji kapitalizira rezultate prethodno provedenih projekata u pet zemalja jadransko-jonske regije.  Cilj joj je poticati ljude iz svijeta turizma i filma da osmisle buduće projekte koji će, u Hrvatskoj, uključivati lokalitete uređene kroz projekt Medpaths i dalmatinsko zaleđe učiniti dijelom top-turističke ponude. U predstavljanju poduzetog u RERI su odlučili biti iznimno kreativni.Za projekt AdriaWealth osigurano je nešto više od milijun eura za pet partnera iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Albanije te Bosne i Hercegovine. Hrvatskoj je od toga pripalo 150 000 eura.

 

Jedan od glavnih ciljeva održavanja Međunarodne filmske konvencije jest osnivanje filmskog ureda u Splitu. Već neko vrijeme postoje u Sloveniji, Italiji te u Istri i u Zadru pri Razvojnim agencijama, što je potaklo i Splitsku razvojnu  agenciju da otvori vlastiti ured.