Magareće mlijeko kao hrana i lijek

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 25, 2016 |

Zbog svoje iznimne kvalitete magareće mlijeko višestruko je zdrava namirnica kako za djecu tako i za odrasle.  No proizvodnja magarećeg mlijeka posebna je u odnosu na druge vrste životinja poput krave, ovce ili koze, jer mali volumen magaričina vimena zahtijeva čestu mužnju.

 

Količina dobivenog mlijeka po mužnji je mala što ovisi o pasmini, hranidbi i stadiju laktacije magarice. Ukupna količina dnevno proizvedenog mlijeka varira od 0,5 do 3 litre mlijeka. Magareće mlijeko, zajedno s kobiljim, najsličnije je humanom mlijeku, s niskim udjelom lipida i visokim udjelom laktoze. Visok sadržaj laktoze čini ovo mlijeko ukusnijim, a također je osigurana i bolja resorpcija kalcija što je od primarne važnosti za proces mineralizacije kostiju. Proizvodnja magarećeg mlijeka mukotrpan je i zahtjevan posao no u konačnici višegodišnji trud se isplati jer interes za ovom namirnicom iz dana u dan sve je veći.

 

 Prerada mlijeka u proizvode dodane vrijednosti iziskuje znanje, vještine i investicije. Spomenuto mlijeko na području Hrvatske i Europe rijetka je i gotovo egzotična namirnica. Međutim, povijesni tragovi navode da se tisućama godina koristilo za liječenje, prehranu ali i održavanje ljepote. Na području Hrvatske magareće mlijeko koristi se u prehrani male djece i u liječenju nekih respiratornih oboljenja.