M.Petir primila Nagradu makedonskog prijateljstva

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 14, 2018 |

Zbog dugogodišnjeg podupiranja europskog puta Makedonije unutar europskih institucija hrvatskoj je zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir uručena Nagrada makedonskog prijateljstva. Nagradu svake godine dodjeljuje najveća makedonska iseljenička organizacija “Ujedinjena makedonska dijaspora”, a Marijana Petir prva je političarka iz Europske unije koja je primila ovu nagradu.

 

Od prvog dana mandata u Europskom parlamentu, hrvatska zastupnica Marijana Petir ustrajno promiče europski put Makedonije, države sa statusom službenog kandidata od 2005. Za taj su je rad u najvećoj makedonskoj iseljeničkoj organizaciji- Ujedinjenoj makedonskoj dijaspori odlučili nagraditi godišnjom nagradom. “Sigurno da mi je drago da su Makedonci prepozanli moj trud i rad i da je najveća iseljenička makedonska organizacija, ona u Washingtonu, prepoznala to i dodijelila mi ovu nagradu kojom u stvari priznaje naše prijateljstvo i priznaje me kao velikog prijatelja Makedonije”, ističe Marijana Petir (EPP) zastupnica u Europskom parlamentu.

 

Napredak Makedonije prema Europskoj uniji već je godinama zaustavljen zbog bilateralnog spora s Grčkom oko imena. Za zastupnicu Petir ponašanje Europske unije prema Makedoniji primjer je dvostrukih kriterija. “Smatram da Europska unija nije smjela dozvolit da takvo jedno bilateralno pitanje bude prepreka napretku Makedonije jer znamo da je Makedonija itekako važna za stabilnost u cijeloj regiji Zapadnog Balkana i Jugoistočne Europe”.

 

Kako je u obrazloženju na ceremoniji dodjele u Washingtonu istaknuo predsjednik „Ujedinjene makedonske dijaspore“ Metodija Koloski, Upravni odbor ove organizacije odabrao je upravo zastupnicu Marijanu Petir za ovogodišnju dobitnicu u znak zahvalnosti za snažnu podršku koju pruža Makedoniji unutar Europskog parlamenta, ali i ostalih europskih institucija. Da će to nastaviti činiti i u budućnosti, potvrdila je sama dobitnica. “Ja doista mislim da Makedonija i makedonski narod zaslužuju sve najbolje i s mojim prijateljstvom mogu računati i u budućnosti”.

 

Na dodjeli nagrade Petir je ohrabrila makedonsku dijasporu da se ne predaje u svojim borbama te naglasila da treba učiniti sve kako bi Makedonija europska budućnost bila osigurana”.