Luko Paljetak gostovao u Solinu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 10, 2017 |

Luko Paljetak sigurno je jedan od najproduktivnijih pjesnika u suvremenom hrvatskom pjesništvu. Autor je više od 20 pjesničkih zbirki, književni je prevoditelj, dramski pisac, esejisa i kritičar. Paljetak je posebno omiljeni dječji pisac i pjesnik, a sa svojom najmlađom publikom uprvo se družio u Solinu u osnovnoj školil Vjekoslava Paraća.

 

U novinrskom prilogu gotovo je nemoguće nabrojati sve ono što je Luko Paljetak za hrvatsku književnost. Pobrojana njegova djela i nagrade , ali i članstvau u nacioanlanim akdemskim zajednicama diljem svijeta, stala bi u jedan pozamašan roman. Akademik Paljetak , popularan je i među najmlađima, a kako i ne bi kad im je posvetio dobar dio svog stvaralaštva.

 

A upravo je mališane, učeniek trećeg i četvrtog razreda solinske OŠ Vjekoslav Parać , Luko Paljetak počastio svojim gotovanjem .
Poput pravog gosta, s uljuđenim manirima, Luko Paljetak nije stigao praznih ruku. Posebno za ovu prigodi , Solinjanima je napisao pjesmu, posvećenu zaštićenoj mekousnoj pastrvi koja obitava u rijeci Jadro.

 

Jedna od najpoznatijih zbirki humorističnih i šaljivih pjesama za djecu Miševi i mačke naglavačke dans se svrtsava u obaveznu lektiru za osnovnoškolce. Upravo je ona piščevo najdraže djelo. Susret s omiljnim dječjim piscem uvijek je prigoda i za pokoje pitanje .

 

Ono najčešće pitanje, koje mu postavlju odrasli jest zašto su baš djeca njegova najveća inspiracija. Putem pisane rijeći najlakše je doprjeti do dječjeg srca, u kojem od najranijih dana treba usaditi ljubav za rodni jezik. Skroman i jednostavan, djete u srcu, svojim vršnjacima onima koji tek stasaju, a jednog će dana sljediti, korake koje je utabao Luko Paljetak, akademik savjetuje.

 

Akademik Luko Paljetak od nedavnbo je član i Europske akademije znanosti i umjetnosti Leonardo da Vinci. Članje i 5 nacionalnih akadamskih zajenica Hrvatske, Bugarske, Slovenske, Francuske i Ruske. Od svih priznanja i nagrada najdraža mu je ona koja stiže iz srca djeteta,  kojeg njegovo slovo na papiru , uspije nasmijati.