Lovro Kuščević o HOS-ovoj ploči i izmještanju iz Jasenovca

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 8, 2017 |

Nakon višemjesečnih prijepora o tome je li HOS-ovoj ploči s pozdravom ‘za dom spremni’ mjesto u Jasenovcu ona je skinuta u četvrtak prijepodne. Premještana je u Novsku, a grb HOS-a legaliziran je takav kakav jest, s pozdravom ‘za dom spremni’. Ministar uprave Lovro Kuščević ističe kako je postignuto rješenje kojim je izražen pijetet prema 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i prema žrtvama koncentracijskog logora Jasenovca.

 

Ministar uprave Lovro Kuščević ocijenio je kako je premještanje spomen-ploče poginulim HOS-ovcima s natpisom “Za dom spremni” iz Jasenovca u Novsku dobro rješenje te istaknuo kako mu je drago da je izbjegnut sukob i ružan scenarij a to je da hrvatska policija ide na hrvatskog branitelja . To nikome nije bio cilj, te ministar smatra kako je ovo rješenje bilo jedno od najboljih. Ministar tvrdi kako je premještanjem ploče postignuto rješenje, a i izražen pijetet prema svim žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac.Prema njegovom mišljenju , u ovoj situaciji nitko nije pobijedio niti izgubio. Upravo iz razloga što je ploča premještena, Kuščević smatra kako je ovo pobjeda 11 poginulih pripadnika HOS-a, ali i jasenovačkih žrtava. Ministar Kuščević smatra kako ploča s grbom više nije u Jasenovcu upravo zato jer su to omogućili Vlada i pripadnici HOS-a, s obzirom na žrtve Jasenovca i da ih to vrijeđa, što nikako nisu željeli dovesti  u pitanje. Što se tiče  nove lokacije ploče ,  ministar je kazao da je udruga HOS-a dala zahtjev gradu Novskoj, odnosno zamolbu, smiju li premjestiti ploču na područje tzv. Trokuta, gdje su obilježja svih brigada koje su sudjelovale u oslobađanju zapadne Slavonije, te da se na taj način nikako ne prejudicira obilježje bilo kakvog totalitarnog pozdrava ili obilježja. Prema mišljenju ministar Lovre Kuščevića u  ovom slučaju radi se o tehničkom usklađenju statuta sukladno zakonu o udrugama , jer sve udruge u RH imaju dužnost uskladiti se s novim zakonom i to su tehnička usklađenja. Na pitanje očekuje li da će sada splasnuti pritisak medijske javnosti u vezi s HOS-ovom pločom koja je premještena u Novsku, ministar Kuščević dao je kratak ali direktan odgovor.

 

Ministar uprave Lovro Kuščević na kraju je dodao kako će se uporaba znakovlja i obilježja totalitarnih režima riješiti donošenjem posebnog zakona nakon što Vijeće za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima dostavi preporuke Vladi.