Lonjsko polje dobiva četvrti ulaz

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 14, 2018 |

Park prirode Lonjsko polje na putu je dobivanja svog četvrtog službenog ulaza koji će biti u Osekovu. Nakon Repušnice, biti će to drugi ulaz u taj prirodni fenomen s moslavačke strane. Realizacija tog novog službenog ulaza u Park prirode Lonjsko polje, vrijedna je preko 20,3 milijuna kuna.

 

Naselje Osekovo na području Grada Popovače, tako će ljedeće dvije godine biti gradilište. Razlog je izgradnja još jednog službenog ulaza u Park prirode Lonjsko polje. Biti će to Prijamni centar „Crna roda“. Kako je istaknuo Ivor Stanivuković ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, izgradnja tog prijamnog centra kreće u jesen ove godine i trebao bi biti završen u 2020. godini. Ukupna vrijednost radova s PDV-om je preko 20 milijuna kuna. No Prijamni centar tek je jedan od elemenata tog projekta, jer će tu biti i drugih vrijednih sadržaja. Među njima je i 8 vidikovaca – replika čardaka kakvi su nekada bili na ovom području. Nakon višemjesečnih priprema realizacije projekta održana je njegova početna konferencija. Uz predstavnike samog Mjesnog odbora Osekovo, konferenciji su nazočili i predstavnici Grada Popovače, Sisačko-moslavačke županije, ali i Ministarstva zaštite okoliša. Svi su se složili da će realizacija tog projekta doprinijeti razvoju turizma, ali i razvoju gospodarstva na tom području, kao i kvalitetnijem korištenju i dovođenju samih turista. Savjetnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Dario Matanović istaknuo je kako je projekt “Crna roda” pravi primjer kako na lokalnoj, odnosno regionalnoj razini i u suradnji s Razvojnom agencijom, Ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša se aplicira, ali i realizira takav projekt. Projekt Prijamnog centra „Crna roda“ u Osekovu, tom će naselju dati dodatni vjetar u leđa.

 

To je ujedno i iznimno važan projekt za samu lokalnu zajednicu, istaknuo je gradonačelnik Popovače Josip Mišković. Projekt izgradnje Prijamnog centra Crna roda, koji treba biti završen do srpnja 2020.godine, doprinijeti će poboljšanju i očuvanju prirodnih vrijednosti i kulturne baštine na području Osekova, povećavajući pritom ukupne kapacitete Parka prirode Lonjsko polje, što bi trebalo dovesti do povećanja broja posjetitelja u taj prirodni biser, koji u svjetskim brošurama slovi kao najveće močvarno zaštićeno područje u dunavskom porječju.