Liberalni forum u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 5, 2018 |

Znanje je najveća vrijednost i jamstvo uspjeha. Budućnost, to ste vi. Budite svoji, hrabri i obrazovani, uključeni u društveni i politički život vašeg mjesta, grada, države u cjelini. Poručeno je to s Liberalnog foruma održanog u Splitu pod nazivom Obrazovanje i mladi.

 

Stranka Pametno u Splitu je bila domaćinom Liberalnom forumu na kojem su sudjelovali i čelnici IDS-a i Glasa s kojeg je poslana poruka kako u hrvatske škole žurno treba uvesti građaski odgoj te kako znanje i obrazovanje nemaju alternative.

 

Kako brigu o mladima i njihovom odgoju i obrazovanju dovesti do razine koja će zaustaviti raseljavanje pokazali su IDS-ovci. Predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić, naime, istaknuo je kako Pula polovinu svog izvornog dijela proračuna usmjerava u društvene djelatnosti koje obuhaćaju predškosli odgoj, osnovno školstvo, obrazovanje i sport.

 

Boris Jokić, s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i nekadašnji voditelj Cjelovite kurikularne reforme je naglasio kako se u Hrvatskoj danas rađa značajno manje djece i kako, radi perspektive hrvatskog odgoja i obrazovanja, treba cijeniti potencijal svih mladih, što znači kvalitetno se usmjeriti na razvoj svakog od njih. Hrvatskoj brojke ne idu u prilog. Dok je u Europskoj uniji čak 94,3% onih koji pohađaju rani i predškolski sustava odgoja i obrazovanja, u Hrvatskoj ih je tek 72,4%. Istraživanje na osnovnoškolskoj razini, na uzorku od 2.000 zagrebačkih učenika 7. razreda, pokazuje kako oni svoju budućnost za 20 godina, njih više od 90%, vide pozitivnom. Međutim, najbolji od njih budućnost Hrvatske vide negativnom.

 

Brojni su problemi koji se događaju u sustavu odgoja i obrazovanja, a na štetu djece, upozorila je bivša pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Povrede u sustavu obrazovanja druge su po redu prijava koje podnose djeca te predstavljaju oko 20% svih prijavljenih slučajeva.

 

Reforma obrazovanja nužan je alat za bolju budućnost naše djece, za priliku da odgajamo i obrazujemo radoznalu, a ne poslušnu djecu. Samo je cjelovita reforma obrazovanja jamstvo da ćemo imati mlade ljude spremne za suočavanje s izazovima budućnosti, spremne doprinijeti sveukupnom razvoju društva, rečeno je među ostalim.

 

Nade ima. Potencijal je golem, a znanje je najveća vrijednost i jamstvo uspjeha, ohrabrujuće su poruke upućene sa splitskog Liberalnog foruma za koje organizatori očekuju da će doprijeti do mladih ali i do vladajućih u ovoj zemlji.