Letovanić čeka vodni val Kupom

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 14, 2018 |

U Letovaniću spremno čekaju vrhunac vodnog vala Kupom. Ondje namjenski organizirane snage Oružanih snaga i dalje pružaju pomoć civilnom stanovništvu ugroženom poplavama. Pomoć mještanima najugroženijih sela, Brkiševine i Šišinca, pružaju i djelatnici Crvenog križa a na terenu su i pripadnici Stožera zaštite i spašavanja Sisačko-moslavačke županije.

 

Na terenu na području Sisačko-moslavačke županije trenutno se nalazi 90 pripadnika Protupoplavnog voda Hrvatske vojske. “Dio ih postavlja zečje nasipe uz Petrinjčicu a 73 vojnika su u Letovaniću.”, kaže Tihomir Kastmiler, natporučnik HV-a. Pripadnici Oružanih snaga s motornim strojevima i vozilima angažirani su tamo gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija to najpotrebnije. “Čekamo još porast Kupe, prema podacima to bi moglo biti još 20 cm. Vodostaj Kupe, prema predviđanjima, u Letovaniću ne bi trebao prijeći 950 cm”, rekao je Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije. Uz Hrvatsku vojsku na terenu je i Crveni križ. Igor Čičak, ravnatelj GD Crvenog križa Sisak kaže kako su ekipe Crvenog križa već tri dana na terenu i dostavljaju mještanima koji su zbog vode odsječeni hranu i liijekove. Na državnoj cesti od Žažine do Letovanića, dio prometnice uz Obedski kanal, zaštićen je boks barijerama. Stanje u Pokuplju je pod kontrolom no probleme bi mogao prouzročiti vodostaj Save nizvodno kod Jasenovca. Stoga će se i na tom području, kao i u Pokuplju, preventivno djelovati. Napomenimo i kako na području Letovanića voda trenutno nije za piće.