Lećevica čeka Vladu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 3, 2016 |

Do 2018. godine u Hrvatskoj moraju proraditi svi regionalni centri za gospodarenje otpadom. Do tada sva odlagališta komunalnog otpada trebaju biti zatvorena. U suprotnom prijete nam penali. Hoće li Splitsko-dalmatinska županija stići Centar u Lećevici izgraditi do tog roka?

 

2018. godina brzo stiže, a sa njom i penali zbog neadekvatnog zbrinjavanja otpada.

 

Splitsko – dalmatinska županija napravila je dobar posao kada u pitanju realizacija projekta Regionalnog cetra za zbrinjavanje otpada. Izrada projektne dokumentacije je pri samom kraju, no Splitsko -dalmatinski župan Zlatko Ževrnja napominje kako tehnički ministar zaštite okoliša, Slaven Dobrović usporava projekt Lećevica. Upravitelj Regionalnog centra čistog okoliša,Tomislav Šuta je napomenuo kako je komplenta dokumantacija od strane Regionalnog centra spremna i odobrena od strane Europske komisije. Međutim, završno izvješće koje je potrebno kako bi se okončala dokumentacija mora doći od Ministarstva zaštite okoliša.
Osim Upravnog postupka koji mora biti gotov od strane Ministarstva, tu je i Upravni postupak od strane Grada Splita. Tek je prošli tjedan okončan Upravni postupak sa Gradom i sada je dokumentacija gotova. No, jedan od očigledno najvećih problema je opet Vlada. Poslijednja Strategija za gospodarenjem otpadom donesena je u razdoblju od 2007.-2015. Država je za iduće razdoblje trebala donjeti plan gospodarenja otpadom što još nije učinjeno. U slučaju da Vlada ne donese plan do kraja ove godine zaustavljaju se svi projekti, slijedi tužba Europske komisije i plaćanje penala.