LAGUR Brač dobio 16,6 milijuna kuna

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 18, 2018 |

Na adresu Lokalne akcijske Grupe u Ribarstvu Brač stigla je Odluka o odobrenju njihove lokalne razvojne strategije u ribarstvu u iznosu od 16.6 milijuna kuna. Posebno je na tu činjenicu ponosan predsjednik LAGURA , koji tu funkciju obnaša volonterski Ivan Cvitanić.

 

LAGUR Brač – ili Lokalna Akcijska Grupa u Ribarstvu Brač obuhvaća osam jedinica lokalne samouprave, a to su Grad Supetar, Općine Bol, Nerežišća, Milna, Postira, Pučišća, Selca i Sutivan. Riječ je o posebnom obliku lokalne akcijske grupe specijalizirane za ribarstvo, preradu ribe i marikulture.

 

Cilj je bračkog LAGURA preuzimanje uloge nositelja gospodarskog razvoja ribarstva na lokalnom području putem vlastite proizvodnje, održavanja i otvaranja novih radnih mjesta u ribarstvu. Na taj način se nadaju da će doprinijeti zaštiti svojih proizvoda, ali i prepoznavanju njihove istinske kvalitete. Na tom putu pomoći će im i značajna financijska injekcija od gotovo 17 milijuna bespovratnih kuna, koje su dobili od iz fondova EU.

 

LAGUR Brač osnovan je prije tek nešto više od godinu dana. Time je ovaj uspjeh još i veći budući je ova Lokalna Akcijska Grupa u Ribarstvu u tako kratkom vremenu napravila značajan uspjeh. Osim najveceg ikad odobrenog iznosa za neku od strategija LAGURA u Hrvatskoj raduje i činjenica da je bračka strategija ocijenjena s najvišom ocjenom u drugom krugu velikih 86 bodova.

 

Siguran je Cvitanić kako će među onim projektima koji se budu financirali dobivenim novcem biti i onih koji imaju svoj prirodan tijek , te kako će se kroz postojeću ali i buduću strategiju osigurati određeni novac za njihovu realizaciju.

 

Bračani bi tako osim turizma u kojem prednjače po broju ostvarenih noćenja dolazaka uskoro mogli imati još jednu gospodarsku granu razvijenu na zavidnoj razini, a to je ribarstvo.