Kulturna baština i EU fondovi

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 28, 2015 |

Heritage GO PRO u suorganizaciji s Općinom Lastovo, ICOM Hrvatska i Muzejima Ivana Meštrovića organizirao je seminar pod naslovom „Kulturna baština i EU fondovi“, prvi u nizu stručnih seminara na temu valorizacije kulturne baštine u turističke svrhe.

 

U kontekstu najavljenog javnog poziva iz domene strukturnih fondova „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ (Europski fond za regionalni razvoj), stvara se potreba za oblikovanjem multidisciplinarnih platforma kako bi se uključio što širi krug dionika.

 

Sam cilj javnog poziva, doprinos društveno – gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razini kroz pripremu i provedbu integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine usko povezanima s razvojem turističkih usluga, stvara tematsku pozadinu najavljenog seminara stručnog karaktera.

 

Kroz program seminara omogućava se sudionicima stjecanje izvjesnih znanja o mogućnostima imatelja prava nad kulturnim dobrima, prvenstveno kroz prizmu konkretnih primjera iz dobre prakse u kontekstu revitalizacije zanemarenih kulturnih dobara/lokaliteta u turističke svrhe.

 

Zanimljiva pitanja pronalaženja modela upravljanja kulturnom baštinom, kao i odnosa destinacijskog managementa prema kulturno-povijesnoj vrijednosti koju nosi neki lokalitet ili objekt, biti će evaluirana kroz predavanja renomiranih predavača, kao i kroz neformalnu panel diskusiju sudionika. Seminaru se odazvalo 50 sudionika, iz različitih područja struke i interesa.