Kultura BBŽ treba više sredstava

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 17, 2018 |

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je BBŽ. Bila je to prilika za razgovor s čelnicima Županije, gradova i udruga o projektima i prioritetima koje bi u idućem razdoblju njeno ministarstvo trebalo financirati. 

 

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture: “Očekivanja su uvijek velika. Mi smo ove godine u BBŽ uložili nešto manje od 9 milijuna kuna, što uključuje naravno i financiranje Državnog arhiva kao naše najveće ustanove u svim programskim područjima, i u profesionalnoj djelatnosti i amaterskoj djelatnosti, u knjižnicama, u zaštiti kulturne baštine”. A kulturnom baštinom Bjelovarsko-bilogorska županija može se zaista pohvaliti. Prepoznato je to diljem svijeta, no čini se ne i u Ministarstvu kulture. Naime, župan Damir Bajs ministricu je upoznao s činjenicom da su potpore prema KUDovima ispod očekivanja. Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije:”Dakle, 27 tisuća kuna je za županijsku zajednicu i 130 tisuća kuna za ukupnost naše županije. Ono što bi mi htjeli je da pojačamo financiranje ne samo nematerijalne kulture nego i završetak nekih projekata koji ovog trenutka čekaju brzu realizaciju”. Posjet BBŽ bio je prilika i za najavu izrade novog Zakona o financiranju kulture, a sve kako bi se, prema riječima ministrice Obuljen Koržinek, mogli ugovarati i dugoročniji projekti.