Kulinarska baština 2017.

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: prosinac 5, 2017 |

Skupini od 1505 članova iz 14 zemalja i 45 regija koji ponosno nose znaku europske Kulinarske baštine, pridružilo se još devetero članova iz Splitsko-dalmatinske župani. Završni ispit za kuhare specijaliste dalmatinske kuhinje poslužio je kao ogledni primjerak onoga, zbog čega je splitska Turističko ugostiteljska škola od ove godine nositelj prestižne oznake Culinary Heritage.

 

Sve su to tradicionalna dalmatnska jela prezentirana na nov, moderniji način. Čime je ova škola pokazala kako njeguje domaću kulinarsku baštinu. Oznaku Kulinarske baštine Splitsko-dalmatinske županije uz Turističko ugostiteljsku školu , ponjelo je ukupno 8 konba, uljara, sirana, OPG-ova , mljekara i poljoprivredna zadruga.

 

Među dobitnicima je i hvarski medar, čiji je med od ružmarina, na svjetskom sajmu u Argentini 2011. godine osvojio visoko četvrto mjesto.Culinary Heritage jedinstvena oznaka , garantira kvalitetu, autohtonost i tradiciju, u pripremi hrane i očuvanju kulinarskle baštine.Glavni cilj je oživljavanje i razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicijskih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko –turističku ponudu, te njihova udružena prezentacija što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu.

 

Sve to ima snažan utjecaj na razvoj turizma općenito, razvoj gospodarstva s naglaskom na uvrštavanje lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljsku ponudu, povećanje zapošljavanja lokalnog stanovništva te opću brigu za okoliš i zdravlje pojedinca. Zato se Splitsko dalmatinska županija obvezala, povezati dobitnike prestižne oznake, s turističkim zajednicama i sajmovima, kako bi oni lakše pronašli put do korisnika.

 

Uz pomoć Županije mali bi proizvođaći tako svoje proizvode s prestižnom oznakomjeidnstvenom usvijetu , trebali lakše plasirati na domaće, ali i inozemno tržište.