Kosi Donat u Zadru

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: prosinac 2, 2016 |

Krivi toranj u Pisi dobio je svoju hrvatsku inačicu! Crkva svetog Donata počela se polagano naginjati. Naime zbog velike količine vlage armaturna konstrukcija počela se rastakati što je ugrozilo statiku ovog simbola Zadra ali i Hrvatske.

 

Katastrofalno stanje otkriveno je sasvim slučajno jer se zapravo krenulo u rekonstrukciju krovišta. Vlaga napada cjelokupnu strukturu zadarske rotonde što dovodi do rastakanja armaturne konstrukcije. Iako arheološki muzej u Zadru sustavno brine o crkvi svetog Donata 136 godina, s obzirom na to kako se radi o velikom zahvatu obnove, u sanaciju najpoznatije zadarske rotonde trebalo bi se uključiti i resorno ministarstvo. Simbola grada Zadra u narednim godinama očekuje potpuna sanacija koja će se odvijati u etapama, točnije onim tempom kojim će stizati novac.

 

Građevina koja ponosno stoji od 9. stoljeća trebala bi ostati stajati i dalje. Problem je otkriven i u rekonstrukciju bi se trebalo krenuti čim prije. Sada je na potezu resorno ministarstvo.