Konferencija ECA-e i Hajduka NOGOMETNI „SOCIO“ KLUBOVI

Kategorija: Sport | Objavljeno: travanj 11, 2018 |

U organizaciji Europskog udruženja klubova i splitskog nogometnog kluba Hajduk u Splitu je održana dvodnevna konferencija o strukturi nogometnih klubova koji su u vlasništvu članova.

 

U sklopu konferencije održane su različite prezentacije i seminari o najboljim praksama u izradi strategije i implementacije u nogometne klubove upravljane “socio” modelom.Konferencija nosi naziv „Struktura socio članstva: od strategije do provedbe, upravljanja i prakse „ , a uključuje različite prezentacije i seminare o najboljim praksama u izradi strategije i implementacije u nogometne klubove upravljane socio modelom . Na konferenciji su svoja predavanja održali predstavnici nekih najpoznatijih europskih klubova čiji su vlasnici članovi tzv. “sociosi” poput Barcelone, Athletic Bilbaoa, Schalkea, Benfice, Östersunda i naravno domaćina konferencije , Hajduka. Zajedničko stajalište Europskog udruženja klubova i Hajduka je da zbog prirode socio modela , a s obzirom na uključenost navijača i njihove neprofitne financijske prakse , klubovi iz svih organizacijskih struktura mogu imati koristi od znanja u područjima kao što su uključivanje zajednice i navijača , komunikacija i dugoročne financijske održivosti.Hajduk je jedini od hrvatskih prvoligaša prihvatio socios model. I iako su, kako ističu, još uvijek neshvaćeni, svaku godinu završavaju s preko 40 tisuća članova koji plaćaju članarinu, s najviše prodanih dresova i gledatelja.

 

Cilj konferencije u organizaciji Europskog udruženja klubova i Hajduka kao domaćina svakako je približiti javnosti ali i mnogim klubovima prednosti socio modela prilikom upravljanja klubom ,ali i potaknuti klubove u okruženju da počnu raditi transparentnije , da budu otvoreni prema navijačima i da počnu strateški upravljati svojim klubom.

 

VEZANI ČLANCI