Koncesija Gaženica

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 30, 2018 |

Odluka Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar da se koncesija za Gaženicu dodijeli jednom ponuditelju, tvrtki Zadar International Port Operations, bila je rasprava na sjednici saborskog Odbora za pomorstvo koja se u Zagrebu održala u četvrtak.

 

Nakon sjednice saborskog Odbora za pomorstvo na kojoj je glavna tema bila davanje koncesije za Gaženicu jednom ponuditelju, u Lučkoj upravi Zadar održana je konferencija za medije. Pojedine stranke zamjeraju navodnu netransparentnost ponude i dokumentacije. Zadarski župan i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Božidar Longin kazao je kako je koncesija bila transparentna.Istaknuo je kako u koncesiju daju djelatnost ,a ne luku i zgradu. Koncesijom se ne daje luka Gaženica niti njena infrastruktura na 20 godina nego se budućem koncesionaru dodjeljuje pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti na jednom dijelu infrastrukture i suprastrukture, pojasnio je Longin.U svijetu ne postoji luka kojom ne upravlja operater, a  ovaj koncesionar najveći je operater na svijetu koji upravlja brojnim uspješnim lukama, rekao  je Božidar Longin. Lučka uprava Zadar izradila je Studiju opravdanosti davanja koncesije čiju je pripremu i izradu povjerila Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. U studiji stoji kako pravo budućeg koncesionara da na jednom djelu lučke infrastrukture obavlja gospodarske djelatnosti koje su predmet koncesije ne isključuje buduće koncesije drukčijeg predmeta na toj istoj infrastrukturi. Operater se ugovorom obvezao do 2021. udvostručiti promet, a u slučaju da se obveze ne ispune, Lučka uprava ima pravo ugovor raskinuti. Sljedeća konferencija najavljena je prilikom otvaranja terminala , krajem svibnja.