Komemoracija za Petra Selema

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 19, 2015 |

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu prilična je komemoracija za nedavno preminulog povjesničara, književnika, egiptologa, kazališnog redatelja i kritičara, esejistu i teatrologa, Splićanina Petra Selema. Naime, bogata Selemova radna karijera započela je upravo u spitskom teatru, 1965. godine.

 

Petar Selem rođen je u Splitu 23. svibnja 1936. godine gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Književnom fakultetu u Strasbourgu i na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu.

 

Doktorirao je iz povijesnih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu u Splitu, na Umjetničkoj akademiju u Osijeku i Splitu. Bio je i umjetnički ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. A posljednji pozdrav velikom intelektualcu poslan je upravo sa dasaka HNK Split.

 

Usporedno je razvijao svoju umjetničku i znanstvenu djelatnost. Surađivao je u časopisima u zemlji i inozemstvu, sudjelovao na brojnim simpozijima i znanstvenim skupovima, režirao sedamdesetak dramskih i opernih predstava u svim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj, na najvažnijim hrvatskim festivalima te u brojnim kazalištima u svijetu.

 

1991. postavljen je za umjetničkog direktora Dubrovačkog ljetnog festivala. Od 1992. do 2000. bio je umjetnički direktor Hrvatske radiotelevizije.Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i visokim odličjima Republike Francuske, iz koje je poslano jedno posebno pismo.

 

Selem je bio član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika te član radnik Matice hrvatske.Iza njega je ostala supruga s kojom je imao dvoje djece. Svakako je otišao jedan intelektualac i umjetnik koji je u svom gradu ostavio neizbrisiv trag.