Koliko nas koštaju župani?

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 10, 2015 |

Treba li ili ne ukinuti županije sve češće je pitanje. Mišljenja su različita i dok jedni traže još veće ovlasti za županije, drugi u njima vide trošak i to posebno onaj koji je izdvajan za plaće zaposlenika pa se tako na tapeti našao i Ivo Žinić, sisačko moslavački župan.

 

“Proglasili su me najbogatijim županom najsiromašnije županije, naravno da je to smiješno.”, rekao je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji mjesečno za svoj rad prima 18900 kuna. Dodaje i kako bi taj iznos bio oko 15 tisuća da nema dodataka kao branitelj te za život u mjestu od posebne državne skrbi. Plaća bivše sisačko moslavačke županice Marine Lovrić Merzel prema podacima iz imovinske kartice iznosila je neto 17 694 kune što je 1206 kuna manje od trenutne plaće Ive Žinića.

 

Pri samom vrhu s visinom plaće našao se i zagrebački župan Stjepan Kožić. “Moja plaća je 17 500 kuna no uzmemo li u obzir da imam 42 godine radnog staža jasno je od kuda su ti dodaci.”, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Prosječna neto mjesečna plaća u Hrvatskoj za siječanj 2015. iznosila je 5 656 kuna, čak 13 244 kuna manje od plaće sisačko moslavačkog župana.

 

U državi gdje je trenutno nezaposleno 312 94 osobe to je velika razlika. Primjera radi umanjimo li županovu plaću na prosječnu Hrvatsku i razliku pomnožimo s 12 mjeseci dobivamo 158 tisuća 928 kuna. Podijelimo li taj iznos s prosječnom Hrvatskom plaćom ta količina novca bila bi dostatna za nešto manje od 30 ljudi.