Kolendavanje

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 13, 2017 |

U organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Splićanima je predstavljen ovogodišnji Dubrovački zimski festival. Bogata zabavna glazbeno gastronomska manifestacija, ove će godine, u Grodu biti raskošnije , nego ranijih godina, obećaju organizatori.

 

Na najbolji mogući način, kolendom i klapskom pjesmom uz prikle i žmul vina, Dubrovčani su došli pozvati Splićane na ovogodišnji Dubrovački zimski festival.

 

Upravoje kolendavanje stari je običaj čestitanja pjesmom u vrijeme Božića i Nove godine koji se njeguje u  Dubrovniku i okolici.

 

Za razlikuod brojnih drugih običija, kolendavanje, običaj koji se prvi puta spominje još u 13. Stoljeću u statutu Dubrovačke Republike iz 1272. Godine još uvijek se održalo na životu. Ponajprije zahvaljujući zaljubljenicima u kolendu.

 

Kolenar se postaje od malih nogu, tako po dubrovačkim kućama i danas najčešće uvrijem Božića i Nove godine zapjevaju mališani čestitajući domaćinu blagdane.

 

Kolendari mogu nositi i razne glazbene instrumente, najčešće mandoline gitare i harmoniku, čijim sviranjem uljepšavaju kolendu. Nerjetko u tradicioanlnim dubrovačkimnošnjama.

 

A cijeli će prosinac Dubrovnik odisati blagdanskim ugođajem. Ove će godine uz centralo slavljen a Stradunu na staru godini , pjesma dubrovačkim ulicama odzvanjati gotovo svakodnevno.

 

Osim pjemsme dubrovačkom starom jezgrom u prosinačko vrijeme  širit će se i vonjprikla, kuhanog vina i brojnih drugih gastronomskih delicija juga Hrvatske,  koje će se gostima Groda služiti na popularnim božićnim kućicama.