Klub košarke u kolicima Split

Kategorija: Sport | Objavljeno: studeni 9, 2017 |

Klub košarke u kolicima Split povodom svog utemeljenja održao je prezentaciju ovog sporta u dvorani na Gripama. Košarku u kolicima uzvanicima su približili košarkaši iz Splita, Šibenika, Vodica, Drniša i Zagreba predvođeni predsjednikom Hrvatskog saveza košarke u kolicima Ivicom Vujicom.

 

Košarkaši su uzvanike upoznali sa specifičnosti svoga sporta od kretanja na terenu, vođenja lopte i samog šuta na koš. Za kraj su između sebe zaigrali mini košarkašku utakmicu.I velik broj gledatelja dao je potporu osnivanju ovog kluba ,ali i ovom sportu općenito.Košarka u kolicima vrhunski je sport kao i svaki drugi sport.  Za košarku osoba s invaliditetom vrijede isti principi, iste teorije i iste zakonitosti treninga kao i za vrhunsku košarku. To nije resocijalizacija, ni reintegracija, ni terapija, to je vrhunski sport! Tu se postižu maksimalni rezultati, igra se po istim pravilima, broj koševa po utakmici sličan je standardnoj košarci, gađaju se trice, izvode napadi i organizira obrana, vodi se lopta i točno dodaje, jednom riječju – nema razlike od standardne košarke. Osim što su sportaši u sportskim kolicima, odakle je puno teže pogoditi koš! Upravo je košarka u kolicima kroz niz godina postala jedan od najmasovnijih sportova na Paraolimpijskim igrama. U Hrvatskoj već postoji devet klubova košarke u kolicima , koji se natječu u ligi. Sada će se i ovaj splitski klub priključiti tom natjecanju, te tako zainteresirati još veći broj ljudi za ovaj sport.

 

Športski savez invalida grada Splita ove godine obilježava jubilej 50 godina djelovanja, te je u tom slavljeničkom ozračju osnovan i ovaj klub košarke u kolicima, koji će , nema sumnje , u najsportskijem gradu na Svijetu zasigurno biti dobro prihvaćen i popraćen.

 

VEZANI ČLANCI