Klape u kazalištu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 7, 2015 |

Nakon što su Peristilom dojekivali zvuci pučkih pjesama, u sklopu Sudamje, tradicionalno, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu zapjevali su i klapski pjevači.

 

Proslava splitskog nebeskog zaštitnika ne bi bila potpuna bez večeri dalmatinskih klapa i pučkih pjevača. Riječ je o manifestaciji koja bilježi 29 godina tradicije. U čast spitskom parcu za Sudamje pjeva se na način kako se pjevalo i još uvijek, ali rijetko, pjeva u Dalmaciji.

 

Prva večer na Peristilu bila je posvećena pučkim pjevačima, a repertoarski naglasak tradicionalno je stavljen na sakralno.

 

Druga večer, ona klapska bila je usmjerena svjetovnom.

 

Klape su nastupale od starijih prema mlađima. Zanimljivo je što ove godine nije bilo obrada, već su se pjevale samo tradicionalne klapske pjesme .

 

Ovu splitsku pučku priredbu utemeljili su i godinama uspješno vodili Ljubo Stipišić Delmata i Mate Barić. Ove godine izborničku palicu preuzeo je Jasminko Šetka, dugogodišnji učitelje jedne od najtrofejnijih klapa, spltiskog Šufita.,