Klađenje nije igra

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 17, 2016 |
Klađenje nije igra – naziv je to preventivnog projekta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Službe za mentalno zdravlje, koji je proveden na uzorku od preko 1088 učenika, 54 prva i treća razreda četiri splitske srednje škole. Anonimno anketiranje pokazalo je kako se čak 46 % ispitanih učenika barem jednom kladilo .

 

Iako se tinejdžeri češće klade, ni tinejdžerice ne zaostaju u namjeri da iskušaju sreću lakom zaradom. Čak 93, 8 posto dječaka najčešće odlazi u sportske kladionice, dok je 50 posto ispitanih, njihovih kolegica također odabire kladionice kao mogući izvor brze zarade.

 

U ispitivanju su sudjelovali učenici Prve gimnazije Obrtno tehničke, Ekonomsko birotehničke i Prometno tehničke škole. Cilj projekta je informirati i senzibilizirati javnost ,kako kockanje i klađenje nisu poželjne navike, jer se iz njih mogu razviti neki drugi oblici rizičnog ponašanja i naposljetku ovisnost.

 

No projekt tu ne završava. Sijedeći korak uključuje rad s djecom, ne samo pružanje općih informacija. Kako bi se spriječila ovisnost o kocki koja se još naziva i „tiha ovisnost“.

 

No najveći problem u prevenciji ovisnosti o kocki , stvara takozvani virtualni svijet

 

Nisu samo kladionice te koje predstavljaju potencijalnu opasnost. Tu su i različite igre na sreću koje nude instant dobitke No stručnjaci Službe za mentalno zdravlje kazuju kako odgodom, odnosno što kasnijim susretom s kladionicama i igrama na sreću može smanjiti i opasnost od razvijanja ovisnosti.