Kaštelani u Zagrebu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 9, 2018 |

Ilustracija

 

Kulturnom manifestacijom Legenda o Miljenku i Dobrili, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Kaštelani su se protekla dva dana predstaviljali Zagrepčanima. U organizaciji Grada Kaštela i gradskog ureda Turističke zajednice, Muzeja grada Kaštela te Društva Kaštelana i prijatelja Grada Kaštela u Zagrebu, predstavljena je bogata povijesna i kulturna baština te tradicija jednog od najdugovječnijih dalmatinskih gradova.

 

Priča o kaštelanskim Remeu i Juliji, Miljenku i Dobrili, omiljeni je brend ovog, drugog po veličini grada u  Splitsko-dalmatinskoj županiji, nastalog na temeljima 16 ljetnikovaca – kaštela, oko kojih je niknulo sedam naselja, a  koji se diči bogatom i burnom poviješću. Svoju baštinu Kaštelani već godinama usješno predstavljaju diljem zemlje te u inozemstvu, a protekla dva dana predstavili su je i Zagrepčanima. Među ostalim, Kaštelani su svoju  Legendu o Miljenku i Dobrili, nastalu po istinitoj i tragičnoj ljubavnoj priči iz 17. stoljeća, uobličili u kazališnu predstavu, koju su izveli u zagrebačkom kazalištu Vidra.

 

Spoj sedam povijesnih naselja čine grad Kaštela. Grad u kojem se po prvi puta u pisanom obliku spominje ime Hrvat, u Trpimirovoj darovnici 04. ožujka 852. godine, grad u kojem se prvi počeci turizma bilježe prije više od jednog stoljeća otvaranjem prvog hotela Šoulavy u Kaštel Lukšiću. Upravo ova kaštelansko-zagrebačka priča oslanja se na onu turističku.

 

Predstava je napravljena prema romanu Marka plemenitog Kažotića i po scenariju Dinka Morovića, a režirala ju je i prilagodila, Mladenka Gruica. Legenda o Miljenku i Dobrili priča je o dvoje mladih iz zavađenih plemićkih obitelji Vitturi i Rušinić. Svađa njihovih roditelja stajala je na putu i konačno presudila njihovoj ljubavi. Pokopani su zajedno u crkvi sv. Ivana u Kaštel Lukšću gdje i danas stoji natpis: „Pokoj ljubovnikov.“

 

U sklopu programa kojim su se Kaštelani predstavljali Zagrepčanima, Muzej grada Kaštela gostovao je u  Arheološkom muzeju u Zagrebu, izložbom Helenistička reljefna keramika iz Sikula autorice Ivanke Kamenjarin. Nakon otvaranja izložbe održano je i predavanje o bogatoj povijesti vinarstva i vinogradarstva u Kaštelima, kao i o razvoju autohtone kaštelanske sorte – crljenak. Plesna i glazbena tradicija Kaštela, predstavljena je promenadom Kulturno umjetničkog društva „Ante Zaninović“ na Trgu bana Josipa Jelačića. Ovo su, poručuju Kaštelani,  samo neke od znamenitosti koje ovaj grad čine poželjnom turističkom destinacijom, a koje su željeli približiti stanovnicima Hrvatske te turistima.